Norway

Russland tømmer militærlagrene. Nå tar russerne trolig i bruk over 70 år gamle stridsvogner.

For første gang henter Russland over 70 år gamle stridsvogner ut av militærlagrene.

Bildet er en skjermdump av videoer som viser russiske stridsvogner av typen T-54 og T-55, som transporteres vestover fra russiske militærlagre. T-54 ble i bruk for 74 år siden i 1946.

Sovjetiske stridsvogner fra 1950-tallet er sendt vestover mot Ukraina fra russiske militærlagre i øst.

Det viser en rekke bilder og videoer, som vekker forbløffelse.

Det er første gang siden krigen at så gamle stridsvogner hentes frem fra lagrene.

Det skriver de uavhengige russiske militæranalytikerne i Conflict Intelligence Team, som har base i Georgia.

Ble tatt i bruk i 1946

Kolonnen med de over 70-år gamle stridsvognene ble oppdaget da den ble sendt fra Promorskij lengst øst i Russland.

Stridsvognene er av typen T-54 og T-55. T-54 ble tatt i bruk av den sovjetiske hæren i 1946, og gikk ut av produksjon i 1959.

Den ble tatt ut av tjeneste i 1994.

Dette er et av flere bilder av kolonner med over 70 år gamle sovjetiske stridsvogner, så nå sendes vestover fra russiske militærlagre.

Stridsvognene ble tatt ut av lagrene til den 1295. stridsvognreserven i den russiske hæren.

Hvor de 70-år gamle T-54-stridsvognene er på vei, er fortsatt for tidlig å se. Bildene viser at de ble fraktet på jernbanevogner vestover.

Om fronten i Ukraina er målet, er fortsatt uvisst.

Men det var fra disse lagrene at man først oppdaget at den russiske hæren hentet ut flere hundre stridsvogner av typen T-62. De ble tatt i bruk på 60-tallet. Noen uker senere dukket de opp ved fronten i Ukraina.

Derfor tror mange observatører at de russiske generalene nå har vært nødt til å grave enda dypere i lagrene.

Hva skal Russland med så gamle stridsvogner?

Dette er bare et av mange eksempler på at svært gamle våpen nå hentes ut fra de russiske lagrene.

– Det indikerer åpenbart at den russiske hæren har alvorlige problemer med å skaffe nok pansrede kjøretøy, skriver CIT.

Ukrainerne bruker også mye eldre sovjetisk militærutstyr, og har slitt med akutt mangel lenge.

Men i motsetning til russerne, så har ukrainerne de siste ukene mottatt betydelige mengder våpen og utstyr fra vestlige land.

Da Russland invaderte Ukraina i februar i fjor, ble det anslått at 2500 stridsvogner deltok. Ett år senere har de nederlandske militæranalytikerne i Oryx kartlagt at Russland har tapt minst 1700 stridsvogner.

Dette er et minimumstall, og baserer seg på verifiserte bilder og videoer. Før krigen var Russland i stand til å produsere mellom 100 og 250 stridsvogner i året.

På den andre siden kan det heller ikke utelukkes at dette er krigslist. Krigen i Ukraina nå er preget av mange og motstridende meldinger, hvor begge parter forsøker å forvirre den andre.

Men det er bred enighet om en ting: Tiden nærmer seg for en større ukrainsk motoffensiv, som kan bli helt avgjørende for krigen vil ende.

Sveitsisk analyse: – En dyp krise

– Dette er enkel kalkulering, sier den sveitsiske militæranalytikeren Markus Koipp til avisen T-online. Han jobber ved militærakademiet i Zürich.

Han sammenligner lagrene Russland hadde av stridsvogner og annet utstyr, med det som har gått tapt. Koipp tror den russiske hæren står overfor et katastrofalt nederlag.

– Dette kan være over i oktober, spår han.

– De russiske reservene har vært ekstremt overvurdert. Mye av deres materiell var fra 50- og 60-tallet. Det ser godt ut på papir, men har ingen operasjonell verdi.

Han mener den økende utstyrsmangelen også er et resultat av systematisk korrupsjon, både i det russiske samfunnet og i hæren.

– Russland har lurt Vesten til å tro at landet er stort og mektig. Men enhver som drar ut av de glitrende metropolisene Moskva og St. Petersburg, ser at virkeligheten er helt annerledes.

På den andre siden har ukrainerne klart å stoppe russerne med hovedsakelig gammelt, sovjetisk utstyr. Da Russland invaderte for ett år siden, trodde derfor de mange analytikere at Putin ville vinne raskt.


Source link

Related Articles

Back to top button