Norway

Dette vet vi om gasslekkasjene på Nord Stream 1 og 2

Kort tid før lekkasjene i Nord Stream 1 og 2 ble oppdaget, registrerte målestasjoner store undervannseksplosjoner i området. Eksperter og myndigheter i flere land peker på sabotasje som den mest sannsynlige forklaringen.

Det danske forsvaret har publisert disse bildene som viser omfanget av den ene av gasslekkasjene.

Mandag kveld og tirsdag morgen ble det meldt om lekkasjer på tre steder i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som går mellom Russland og Tyskland.

Lekkasjene befinner seg i svenske og danske farvann.

Tirsdag melder SVT at målestasjoner i både Sverige og Danmark registrerte store undervannseksplosjoner i samme område som gasslekkasjene på mandag.

Den første eksplosjonen ble registrert klokken 02.03 natt til mandag, og den andre kl. 19.04 mandag kveld.

Én av eksplosjonene ble målt til 2,3 og var dermed på nivå med et merkbart jordskjelv. Eksplosjonen ble registrert av hele 30 målestasjoner i Sør-Sverige.

– Ingen tvil

Også den norske forskningsstiftelsen Norsar, som er spesialisert på seismologi og seismisk overvåking, registrerte skjelvene.

Administrerende direktør i Norsar, Anne Strømmen Lycke, sier til VG at de er rimelig sikre på at det dreier seg om en bevisst handling.

– Det er en såpass stor eksplosjon at noen som vet hva de gjør har drevet med dette. Det kan ikke ha vært noe som bare skjedde.

SVT har intervjuet lektor i seismologi Björn Lund, som også peker på at det er snakk om eksplosjoner.

– Det er ingen tvil om at dette er sprengninger eller eksplosjoner, sier han.

Sabotasje

Det spekuleres nå rundt om gasslekkasjene skyldes sabotasje. Danmarks statsminister Mette Frederiksen uttaler til danske medier at det er «vanskelig å forestille seg at det skulle være tilfeldig», siden gasslekkasjene oppsto på tre forskjellige steder.

Også olje- og energiminister Terje Aasland sier at det «er mye som tyder på» at det kan være sabotasje.

Den polske statsministeren Mateusz Morawiecki går lengre enn sine skandinaviske kolleger, og sier at gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 skyldes sabotasje.

– Vi ser klart og tydelig at det var en sabotasjehandling, sier Morawiecki tirsdag.

Svenske, danske og tyske myndigheter etterforsker saken.

Sikkerhetssone

Det svenske Sjöfartsverket har sendt ut advarsel til skip i området og ber dem holde seg minst 5 sjømil, tilsvarende knappe 10 kilometer, fra de tre lekkasjestedene.

For fly er det innført en sikkerhetshøyde på 1.000 meter. Dette påvirker ikke kommersiell flytrafikk.

Myndighetene advarer også mot eksplosiv gass i området rundt Nord Stream 2.

Nord Stream 1 og 2 er bygget for å føre naturgass fra Russland til Europa. Begge gassledningene er ute av drift, også før lekkasjene. Det russiske gasselskapet Gazprom eier 51 prosent av Nord Stream 1. De stengte av gassforsyningen til Europa i slutten av august.

Nord Stream 2 var ferdig høsten 2021, men har ennå ikke blitt tatt i bruk på grunn av Russlands invasjon av Ukraina. Likevel inneholder begge rørene gass under trykk.


Source link

Related Articles

Back to top button