Netherlands

Culy Vrouw: de Nederlandse Jet Loos (23) is één van de beste jonge chefs ter wereld! – Culy.nl

Is de culinaire wereld een mannenwereld? Niet als het aan de vrouwen ligt die elke dag keihard werken in de gastronomie. En dat zijn er veel! Chefs, sommeliers, gastvrouwen en bakkers die uitblinken in hun vak en die toevallig vrouw zijn. Zoals de piepjonge Jet Loos (23), die onlangs de Noord-Europese finale van de World’s Best Young Chef wist te winnen.

Culy ging met Jet Loos in gesprek.

De Nederlandse Jet Loos (23) wint de Noord-Europese finale van World’s Best Young Chef

Wie is Jet Loos?

Kun je in het kort iets vertellen over wie je bent, over je achtergrond en wat je op dit moment doet?

Jet: ”Ik ben Jet Loos, 23 jaar en ben geboren en getogen in Roelofarendsveen. Mijn eerste horeca-ervaring deed ik op in het restaurant van mijn oma en opa, gevolgd door een baan bij Plantage 87. Deze restaurants hebben de bouwstenen van mijn carrière gevormd en daar ben ik ze nog steeds erg dankbaar voor. Het zijn mensen die me vandaag nog steeds dagelijks steunen en dat is zó fijn.

Na mijn hoofdstuk bij Plantage87 ben ik vervolgens doorgestroomd naar De Groene Lantaarn. Daar heb ik twee jaar gewerkt, maar ik voelde dat het tijd was voor een nieuw avontuur en dat werd uiteindelijk RE-NAA** in Noorwegen, waar ik nu woon en werk.”

World's Young Best Chef
Bron: San Pellegrino

Waarom die keuze voor Scandinavië?

”Ik wilde graag ervaren hoe ze in Scandinavië werken met seizoenen en producten. De seizoenen zijn er wat anders dan in Nederland, korter vooral. Dat maakt dat ze hun producten anders gaan verwerken en bijvoorbeeld veel meer gebruik maken van fermentatietechnieken. Producten als vis zijn dan weer van een heel andere kwaliteit en ook daar was ik benieuwd naar.”

Hoe ziet je dagelijks leven in Noorwegen uit?

”Heel simpel eigenlijk: ik huur een kamer in een studentenhuis. Daar kies ik bewust voor hoor, het grootste deel van de tijd ben ik toch aan het werk. De dagen zijn hier een stuk korter dan in Nederland, momenteel wordt het rond 15:00 uur donker. Er is veel wind en regen, maar als je twintig minuten de stad uitrijdt, sta je midden in de natuur, dat is leuk. En in die natuur vind je natuurlijk de mooiste ingrediënten om mee te koken, zoals eekhoorntjesbrood,”

Kun je wat meer vertellen over de prijs die je hebt gewonnen?

”Ook dat is heel eenvoudig: we kregen het idee om mee te doen aan de wedstrijd, hebben het gerecht ingestuurd voor regio Noord-Europa en die heb ik afgelopen maand in Kopenhagen gewonnen. Over een jaar neem ik het op tegen 15 andere regiowinnaars in Milaan en als ik daar win, ben ik officieel de beste jonge chef ter wereld met die titel. Dat wil zeggen dat ik nog een beetje tijd heb om het gerecht hier en daar te finetunen.”

Wat voor gerecht is het precies?

”Mijn gerecht bestaat uit kabeljauw met coquille en garnituur van aardappel. Daarbij komt een roos van gekonfijte gele biet, een frisse salade met appel en komkommer en sausje op basis van oesters en ansjovis.”

Flavours of the sea van Jet Loos (World's Best Young Chef)
Bron: San Pellegrino

Waarom denk je dat het de jury wist te overtuigen?

”Het gerecht is goed opgebouwd, vooral omdat er veel verschillende technieken inzitten en dat is bij wedstrijden als deze belangrijk. Vis schoonmaken, roken, konfijten… Het komt er allemaal in terug. En dat is meteen een mooie weerspiegeling van Noorwegen, waar ze sowieso erg techniekgericht zijn.”

Wat betekent de prijs voor jou?

”Uiteraard is deze prijs iets heel moois en leuks. Ik ben er dus zeker blij mee, al blijf ik wel met mijn voeten op de grond. Met de internationale finale heb ik nu iets om naartoe te werken, maar ik weet dat ik nog heel veel moet leren.”

”Uiteraard is deze prijs iets heel moois en leuks. Ik ben er dus zeker blij mee, al blijf ik wel met mijn voeten op de grond.”

Zoals?

”Er zijn zoveel dingen! Ik zou je nu een lijstje kunnen geven, maar over een maand kan dat er al heel anders uitzien. Ik geloof in levenslang leren, een proces dat nooit stopt. En ik hoop vooral dat ik ook zo zal terugblikken op de wedstrijd: als een mooie ervaring waar ik veel uit heb geleerd.”

Hoe hoog schat je je kansen in over een jaar in Milaan?

”Dat vind ik te spannend om daar enige uitspraak over te doen. Je moet altijd naar jezelf kijken en naar je eigen gerecht. De gerechten van de anderen zijn online te bekijken maar dat doe ik zelfs niet, ik leg de focus liever bij mijn eigen gerecht. Het is nu aan mij om dat te perfectioneren op basis van mijn eigen visie en op basis van wat de jury heeft gezegd in Kopenhagen. Op die manier ga ik toewerken naar de ultieme versie.”

Wat is het mooiste aan jouw werk en wat wordt soms onderschat?

”Het werken met mooie producten en blije gasten zien, dat is zo mooi. Daarnaast leent het vak zich goed voor zelfontwikkeling: er zijn altijd nieuwe dingen die je kunt leren en er komen altijd weer nieuwe trends. Bij elk restaurant waar ik kom steek ik wel iets op: iets in de garnituur hier, een memorabel dessertje daar… Dat houdt het interessant, het kan altijd beter.

Mensen denken wel eens dat in de keuken staan makkelijk is, maar het zijn lange dagen en het kost veel tijd, aandacht en ambacht. Gelukkig gebeurt het veel vaker dat mensen wel snappen wat we doen en dankbaar van genieten van wat we doen.”

Wat zou je willen zeggen tegen de vrouwen die eenzelfde functie ambiëren als die van jou?

”Dat ze het gewoon moeten dóén! Eigenlijk is het simpel: er het beste van proberen te maken en doen wat je het allerleukst vindt.”

World's Young Best Chef
Bron: San Pellegrino

Reageer op artikel:

Culy Vrouw: de Nederlandse Jet Loos (23) is één van de beste jonge chefs ter wereld!
Source link

Related Articles

Back to top button